Híreink

Az alapítványnak volt egy népszerű rajzpályázata a tavalyi évben „Kedvenc állatom és Én”, amely nagy sikerrel zajlott. Ez évben is felmerült a gondolat, hogy ismét megmozgassuk a gyerekek fantáziáját, alkotókedvét. Mivel közeledett a karácsony, ennek szellemében gondolkodtunk. Ebből született az ötlet, hogy a karácsonyra való készülődés során ki kellene használni a tanulók, szülők, pedagógusok leleményességét, alkotókészségét, alkotás iránti vágyát és jó lenne készíteni karácsonyi díszeket olyan hulladékokból, amelyek újrahasznosíthatók.

„ SZARVASÉRT” Alapítvány kuratóriuma elhatározta, hogy ennek szellemében pályázatot ír ki, melyhez társult a Körös-szögi civil fórum egyesület és a Szarvas Város és Környezetvédő Egyesület. Így közös együttműködéssel meghirdetésre került a „Hulladék Újragondolva  - Környezetbarát Karácsony”pályázat 3 korcsoportban 6 kategóriában. A pályázati felhívást közzétettük a közoktatási intézmények számára és izgatottan vártuk a pályaműveket.

A pályázatra várakozáson felüli pályaművek érkeztek 11 intézményből 684 alkotó 310 pályaművet adott be. Rendkívül ötletes és szépen kidolgozott pályaművek érkeztek, nem győztük csodálni, hogy a gyerekek, főleg az óvodások, ilyen szép, ötletes és sok munkával járó díszeket alkottak.  A rengeteg alkotást egy nagy terembe tudtuk csak elhelyezni, hogy a zsűri számára átlátható legyen az értékelés során. A pályázatokat két külön zsűri bírálta egy szakmai, egy társadalmi. A két vélemény alapján születtek az eredmények.

Meg kell állapítanunk, hogy az alkotók nagyon élénk fantáziával, nagyon szép kivitelezésű munkákat adtak be megnehezítve a zsűri munkáját. A zsűrizés során a zsűritagok többször visszatértek egy-egy pályaműhöz, ami megragadta őket, több szempont alapján vizsgálták és nehéz helyzetben voltak. Így az eredeti tervtől eltérően  

  • óvodában 1-6
  • alsó tagozaton 1-10
  • felső tagozaton 1-6 helyezés került díjazásra.

A díjazás mellett kiállítást is rendeztünk a kiváló pályaművekből.

 Itt mindenki nyert, mert bebizonyosodott, hogy ahhoz, hogy szépet alkossunk fantáziára, alkotókedvre és szorgalomra van szükség, melyből nagyobb egyéni érték születik, mintha boltba vásárolnánk drága ajándékokat. Ezt elismerve minden gyermek emléklapot kapott a munkájáért.

De úgy éreztük, hogy sikerült egy nagyon szép kiállítást elkészítenünk. Karácsonyfát is készítettünk zöld anyagból, melyre papírból hó gömböket raktunk és a gyerekek alkotásaival díszítettük a fát.  A megnyitó napján izgatottan vártuk, hogy milyen fogadtatásban lesz része a kiállításnak, mennyien fognak eljönni, és hogy mennyire fognak örülni a gyerekek az ajándékoknak. A vendégeket meleg teával, pogácsával és szaloncukorral vártuk, amit egy gyönyörűen feldíszített asztalra pakoltunk, amelyre még gömbökből készítettünk egy „boldog karácsonyt” feliratot.

Kora délután már kezdtek gyülekezni a gyerekek, tanárok, szülők és végül rengeteg ember jött el a megnyitóra, amin még saját magunk is meglepődtünk. A megnyitón a gyerekek aktívan részt vettek, ők szavazták meg, hogy az eredményhirdetésnek milyen sorrendje legyen. Nagyon aranyosak voltak, ahogy csillogó szemmel várták, hogy ki milyen eredményt ért el és boldogsággal töltötte el őket, hogy sikerült nyerniük. Pár gyermek már azonnal bontotta ki az ajándékot és már játszott is vele. Jó hangulatban zajlott a megnyitó a gyerekek örömmel fogyasztották a teát, pogácsát, beszélgettek, játszottak.

Mi örömmel nyugtáztuk, hogy jól érezték magukat és a munkánknak meglett az eredménye.

A kiállítás még három napig volt megtekinthető, amelyre több iskolás és óvodás csoport is ellátogatott .

A kiállítás nagy sikere láttán már megfogalmazódott az ötlet egy újabb pályázatra „Megelevenedő mese” címmel ahol bábok készítése lesz a feladat hasonlóan újrahasznosítható anyagokból, régi ruhákból és a bábkészítés mellett a vállalkozó csoportok egy rövid részletet is előadhatnak a mesékből.